Στο πλαίσιο της δράσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Terracom Α.Ε., το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο «Συνδέοντας την καινοτομία με την αρχαιότητα», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις 12:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση έχει ως σκοπό την ενημέρωση για το ερευνητικό έργο «ProxiTour» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με Συνεργαζόμενους Φορείς την Terracom Α. Ε., το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Tο έργο «ProxiTour»  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην περιοχή της Ηπείρου. Αντικείμενο του ProxiTour είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μίας «έξυπνης», διαδραστικής πλατφόρμας περιήγησης, η οποία θα παρέχει εξατομικευμένη πληροφορία βάσει  της θέσης του χρήστη. Η περιήγηση θα αφορά χώρους πολιτιστικού, τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς. Ως χώροι αναφοράς έχουν επιλεγεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το «ProxiTour» χρησιμοποιεί σύγχρονες κινητές συσκευές (smartphones/tablets) και τεχνολογίες αιχμής όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – ΙοΤ) και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων.

Το σύστημα θα προσφέρει καλύτερη και πιο διαδραστική προβολή του πολιτιστικού αποθέματος, με τρόπο στοχευμένο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών και επιμέρους κριτήρια (ηλικιακά κ.α).